İTHAL PLASTİK Mİ YASAK OLSUN ? İTHAL HABER VE HABERCİ Mİ ?

Ülkemizin habercilik anlayışı malum durumdayken yetmiyormuş gibi birde dışardan haberci ithal etmişiz. Ülkemizde yapılmakta olan plastik ithalatı yapılmasın diye haber yapmış malum uluslararası bir ithal haber kanalı. Kırık Türkçe konuşan ithal bayan muhabirin yaptığı haber !! Adana’nın ücra köşesine dökülmüş plastik işleme esnasında çıkan atık plastik. Aslında bu ithal muhabiri Sultanahmet meydanında çöp kutularının içine plastikleri haber yaparken görseniz “ne güzel Türkçe öğrenmiş elin İngiliz’i gelmiş turistik alanda haber yapıyor” dersiniz. Tebrik etmek lazım hanımefendiyi. İstanbul da Sultanahmet’te haber yapmak yerine Adana’nın en ücra köşesinde kırık Türkçesi ile ithal haber yapmış.

 

Son iki yıldır çevreyi sadece plastik kirletiyor, okyanusa kadar indi, balıkların karnından bizim karnımıza haberleri artık sıktı derken Çevre Bakanının “karışık plastik ithali yasaklanacak” açıklaması ile ithal haber amacına ulaşmak üzere.

Plastik çevreyi kirletmez, onu kullandıktan sonra doğaya atan kişi kirletir! Onu doğaya atmaz ilgili alanlara bırakır ve doğru ellerde işlenirse plastik çöp değil bir hammaddedir. Bu işlemler yapıldığında çevreye faydası, ekonomik faydasını artık hepimiz biliyoruz.

Son iki yıldır yapılan sipariş, yanlı, araştırmadan yapılan ithal haberler ithal plastikten daha fazla zarar veriyor.

KOBİ ler plastik atık ithalatını keyfinden veya ekonomisinden değil mecburiyetten yapıyor. Ülkede yeteri miktarda atık plastik bulunamadığı için ithal ediliyor. Elbet Çevre Bakanlığımızın atık politikaları ile önümüzdeki yıllar içinde ithalata gerek kalmayacak. O döneme kadar Avrupa’nın 2. Dünyanın 6. Büyük sektörü olan ülkemiz plastik endüstrisini atık plastik ile beslemek zorundayız. Tabiiki çevreye zarar vermeden.

Ülkemize yıllık 600.000 ton civarı plastik atık ithal ediliyor. İthal edilen karışık plastik atık için ithalatçı firmalar 100 ila 600 € / ton arasında bedel ödeyerek getiriyorlar. İçeriği PET – PE – PP olup çöp ihtiva etmez. Özelliği de karışık plastik olmasıdır ki gönderen ülkelerde bu plastikleri cinsine göre ayırmak maliyetli olduğu için ülkemiz plastik geri dönüşüm girişimcisine gönderilir.

Önceki Yazı
Sonraki Yazı
× Teklif Al