Sarı Hurdası

Hizmetlerimiz

Geri Dönüşüm Yönetmeliği

Sanayi ve ekonomi açısından gelişmiş olan ülkelerde hurdalar yeni ürünler kadar değerlidir.

Pirinç, yani diğer adıyla sarı; bakır elementi ile çinko karıştırılarak elde edilen sarı renkteki alaşımlardır. Sarıda bulunabilen diğer elementlerden bahsetmek gerekirse, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.

Pirinç oldukça tok ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. Bakırdaki çinko oranı arttıkça sarı sertleşir. Mukavemeti artarken kolay işlenebilme özelliği de azalır, zorlaşır.

% 55’ten az bakır içeren beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar. Dövülebilir pirinçler ise genellikle % 62’nin üzerinde bakır içeren ve soğuk olarak işlenebilen alfa pirinçleri ile daha az bakır ihtiva eden ve sıcak işlem gerektiren beta piriçleridir. Alfa pirinçleri üstün soğuk işlem özelliklerine sahip olup civata, pim ve vida yapımında yaygın olarak kullanılır. Taşdemir Geri Dönüşüm tüm bu sarı hurdalarını geri dönüşüme kazandırmaktadır. Beta pirinçleriyse daha az sünek, fakat daha dayanıklıdır. Bunlar bilhassa musluk vanası, kapı ve pencere kolu ve bazı bağlantı parçalarının imalinde kullanılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Hurda Sarı kolay şekil verilmesi, dayanıklı olması, iletken yapıda olması, çok zor aşınması ve korozyondan etkilenmemesi nedeniyle tercih edilir. Tercih edilmesi sarı hurdası fiyatlarını etkiler.
Hurda Sarı geri dönüşümde en çok kullanılan ürünlerden biridir. Hurda Sarı ile hediyelik eşya, süs eşyası ve sanatsal ürünler üretilir; çaydanlıklar, tepsiler, makine parçaları yapılır; kuyumculukta, inşaat sektöründe, elektronikte, denizcilikte kullanılır. Pek çok alanda değerlendirildiği için sarı hurdası fiyatları günlük olarak belirlenir.
× Teklif Al